Silver Bay by SAOTA

esnek

Designed by SAOTA for a younger household, this luxury vacation house is located in Shelley Point, South Africa.

Silver Bay by SAOTA 1

Silver Bay by SAOTA 2

Silver Bay by SAOTA 3

Silver Bay by SAOTA 4

Silver Bay by SAOTA 5

Silver Bay by SAOTA 6

Silver Bay by SAOTA 7

Silver Bay by SAOTA 8

Silver Bay by SAOTA 9

Silver Bay by SAOTA 10

Silver Bay by SAOTA 11

Silver Bay by SAOTA 12

Description by SAOTA The temporary was to create a vacation house for a younger household that might be loved by an prolonged circle of family and friends. The home wanted to create an inner surroundings that maximised the reference to the view, minimised views on neighbouring buildings and created sunny wind free outside dwelling areas,” says Greg Truen, Project Partner. Site The website is positioned at Shelley Point on the West Coast Peninsula which runs from Saldanha Bay within the South, to St Helena Bay within the North. Shelley Point sits on the Northern tip of the Peninsula and is a small spur of land that juts into the Atlantic with West, North and East dealing with seashores. St Helena Bay itself is made up of numerous bays and the location faces into one of many first of those, Stompneus Baai. Uniquely for the West Coast, the location faces East over the bay wanting in the direction of the mountains behind the small Swartland city of Aurora. The bay is residence to populations of widespread and endemic Heaviside Dolphins, Southern Right Whales and is a vital stopping level for migratory birds. The local weather is dryer and hotter than that of the Cape Peninsula and is characterised by robust South-Easterly winds in summer time which change to a North-West course in winter. The website slopes from the road on the West right down to the seashore on the East by about 3000. Approach The design is essentially shaped by three contextual circumstances. The first is the elevated entrance which positioned the dwelling areas on the higher degree and the bedrooms and playroom on the decrease degree. This determination allowed the dwelling areas to maximise the views of the bay and to see the water’s edge. The second challenge is the prevailing South-Easterly wind. The problem right here is that the views are on this course and a big set of glazed sliding doorways permits the utmost view. The third main concern is the solar on the North aspect. The response to this and to the South-Easterly wind was to place the pool in a courtyard on the Northern face that captures solar for the home and in addition creates a wind free outside area that may be loved yr spherical whatever the wind. The higher flooring has been conceptualised as a single area holding the pool courtyard, an elevated entrance corridor, a kitchen with a big desk and a eating and dwelling area on the East edge. The S-formed area is damaged up by degree modifications which create distinctly totally different areas. A conical flue made out of Corten metal varieties a visible aspect round which the areas pivot, the rusted floor reflecting the coastal surroundings. The thatched roof is supported on a fringe I-beam. The timber tie beams of the thatched roof are changed by metal tie rods that permit the open quantity of the roof to type the highest of the area, the woven thatching grass and the latter forming a counterpoint to the granite flooring. A curved Corten ‘hat’ sits over the braai flue and watches over the pool courtyard, a playful companion for the Corten cone that sits on the opposite aspect of the courtyard. The North face of the courtyard is shaped by a timber wall. On the decrease degree, the off-shutter concrete slabs type the ceiling. The slabs retain rust marks from the metal that was laid within the slab and the chalk markings of the contractor. The easy mobile bedrooms have a serrated façade that permits for nook glazing to maximise views. The curtain monitor was forged into the slab with a radiused nook that creates a cave-like area at night time when the curtains are closed. Simple glass partitions separate the en-suites from the bedrooms, permitting the 2 areas to share a bigger quantity. The stair connecting the 2 ranges can also be comprised of I-beams with 75mm thick Eucalyptus planks forming the treads. “The inside is a classy eclectic mixture of straightforward dwelling, laid-again, snug and strong furnishings. Natural timber, charcoal and gray materials are accented with washed-out purple patchwork kelims, and blue log stools. Natural supplies and textures corresponding to pewter-colored grass material wall coverings and woven baskets add tactile finishes that layer the areas. Proportions are over-scaled and alluring. Large sofas are nested with clusters of cushions and throws and immediately mirror rest. Spaces are cocooned and layered and have a way of house,” says Mark Rielly of ANTONI ASSOCIATES.

Silver Bay by SAOTA 13

Silver Bay by SAOTA 14

Silver Bay by SAOTA 15

Silver Bay by SAOTA 16

Visit SAOTA

esnek
  • Facebook
  • Google Plus